Skip links

Τι είναι το hosting και πως να επιλέξετε hosting

Το hosting είναι ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της διαδικτυακής σας παρουσίας. Από την ποιότητα του hosting θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι το hosting;

Κάθε ιστοσελίδα είναι ένα σύνολο αρχείων τα οποία τοποθετούμε σε έναν φάκελο, η ονομασία του οποίου είναι το domain της ιστοσελίδας. Για να μπει κάποιος να δει τα αρχεία αυτά, θα πρέπει να ξέρει το όνομα του φακέλου που αναζητά (το domain δηλαδή) και τα αρχεία αυτά να είναι προσβάσιμα. Εδώ είναι που χρειαζόμαστε το hosting. Για να μπορεί κάποιος να δει τα αρχεία (ιστοσελίδα) που δημιουργήσαμε, θα πρέπει τα αρχεία αυτά να βρίσκονται σε έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet. Hosting στην ουσία είναι η φιλοξενία μιας ιστοσελίδας (του συνόλου των αρχείων που την αποτελούν) σε έναν υπολογιστή (server), ο οποίος είναι ανοιχτός και έχει πρόσβαση στο ίντερνετ 24 ώρες το 24ώρο.

Μπορώ να κάνω server τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου μου;

Ναι μπορείτε! Σε καμία περίπτωση ομως δεν το συνιστούμε. Ο υπολογιστής του σπιτιού είναι προορισμένος να κάνει άλλη δουλειά αλλά ακόμα και αν τον κάνετε server θα έχετε πρόβλημα με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Η σύνδεση ίντερνετ που έχουμε στα σπίτια και τα γραφεία μας δεν ενδείκνυται για server. Η ταχύτητα upload είναι τόσο χαμηλή που κάθε φορά που κάποιος θα προσπαθεί να δει την ιστοσελίδα σας θα χρειάζεται αρκετά δευτερόλεπτα για να την φορτώσει. Η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας ή αποτυχίας μιας ιστοσελίδας. Οι επισκέπτες δεν θέλουν να περιμένουν αρκετά δευτερόλεπτα για να δουν μια ιστοσελίδα και η Google τιμωρεί τις αργές ιστοσελίδες. Η μόνη περίπτωση που θα σας βόλευε η περίπτωση της μετατροπής του οικιακού υπολογιστή σε server είναι για εκπαιδευτικό σκοπό.

Ποιο web hosting να διαλέξω;

Αυτή είναι μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις στον κόσμο του ίντερνετ. Ότι και αν αναζητάτε, αξιόπιστο hosting, web hosting στην Ελλάδα, φθηνό hosting, hosting για eshop, hosting WordPress, hosting Joomla, vps hosting, cloud hosting, διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία hosting για την φιλοξενία της ιστοσελίδας σας.

Εμείς σας συστήνουμε για την επιλογή του VPS την Vultr και για την επιλογή του shared hosting την TopHost αλλά διαβάστε παρακάτω το άρθρο μας για να καταλήξετε στο ποιό από τα δύο χρειάζεστε πραγματικά.

Τι να προσέξω πριν επιλέξω εταιρεία hosting;

Πριν επιλέξετε εταιρεία hosting για την φιλοξενία της ιστοσελίδας σας, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε. Κάντε τον κόπο να διαβάστε μέχρι τέλους το άρθρο μας για την φιλοξενία ιστοσελίδων και πως να επιλέξετε hosting και βρείτε το ιδανικό πακέτο hosting.

Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες σας για hosting;

α. Τι ακριβώς κάνει η ιστοσελίδα σας (ή μελλοντική σας ιστοσελίδα); Είναι μια δοκιμαστική ιστοσελίδα, την οποία δημιουργήσατε πειραματικά και θέλετε να την δείξετε στους φίλους σας ή τις συγγενείς σας; Είναι το προσωπικό σας blog ή κάποια προσωπική ιστοσελίδα; Είναι η εταιρική σας ιστοσελίδα; Είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς εταιρεία hosting και να προβείτε στην αγορά hosting.

Αν η ιστοσελίδα είναι καθαρά για εκπαιδευτικό σκοπό, δηλαδή για να πειραματιστείτε, τότε και κάποιο από τα δωρεάν hosting είναι αρκετό για εσάς.

β. Σκεφθείτε τις προοπτικές ανάπτυξης που έχετε. Η επιχείρηση σας αναπτύσσετε με γοργούς ρυθμούς; Προβλέπετε μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητά της σελίδας σας; Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό που σήμερα είναι αρκετό για εσάς, αύριο να μην καλύπτει τις ανάγκες σας. Όταν επιλέγετε εταιρεία hosting για την ιστοσελίδα σας πάντα να σκέφτεστε τις μελλοντικές σας ανάγκες. Θα είναι εύκολο να αλλάξετε πακέτο φιλοξενίας; Υπάρχει πιθανότητα να μετανιώσετε την ιστοσελίδα σας εύκολα;
Τα δωρεάν hosting έχουν το μειονέκτημα ότι είναι δύσκολη η μεταφορά της σελίδας σας σε ένα άλλο server στο μέλλον.

γ. Κατανοήσετε τους βασικούς τύπους hosting που υπάρχουν. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι hosting για να επιλέξετε: Shared servers, virtual servers, και dedicated servers. Ποιος είναι ο καλύτερος; Η απάντηση είναι απλή, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας. Διαβάστε αναλυτικά τον κάθε τύπο hosting παρακάτω και επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς.

γ.1. Hosting σε shared server.

Όταν η ιστοσελίδα σας φιλοξενείτε σε έναν shared server σημαίνει πως μοιράζετε τους πόρους του server με άλλες ιστοσελίδες. Αυτή η επιλογή είναι συνήθως η πιο οικονομική αλλά έχει αρκετά μειονεκτήματα. Αν οι άλλες ιστοσελίδες έχουν μεγαλύτερη κίνηση από την δική σας, τότε αυτές θα δεσμεύουν όλους τους πόρους του συστήματος με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σας να είναι αργή. Αυτού του είδους το hosting δεν ενδείκνυται για ηλεκτρονικά καταστήματα και σελίδες με αρκετή κίνηση. Είναι καλή επιλογή για όσους ψάχνουν μια φθηνή λύση hosting και για ιστοσελίδες με πολύ μικρή κίνηση.

γ.2. Vps hosting (virtual private server hosting)

Οι VPS server προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα και περισσότερους πόρους. Είναι ιδανική λύση για μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα και αναζητούν την ιδανική λύση hosting για ηλεκτρονικά καταστήματα. Επίσης είναι πολύ καλή λύση για σελίδες με μερικές χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. Το μοναδικό μειονέκτημα των vps server είναι το κόστος αλλά λύσεις όπως το vultr έχουν κάνει αυτού του είδους το hosting πάρα πολύ οικονομικό, σε βαθμό που να μην υπάρχει κανένας λόγος για να μην τα χρησιμοποιείτε. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσατε να μην το χρησιμοποιείτε είναι ότι απαιτεί ένα αρχικό set up του server. Η BigDrop αναλαμβάνει να στήσει τον vps server σας και να ετοιμάσει το περιβάλλον διαχείρισης, με κόστος μόλις €50. Επικοινώνησε μαζί μας αν επιθυμείτε να αναλάβουμε το στήσιμο του vps server σας.

γ.3. Hosting σε dedicated servers

Οι dedicated servers είναι η ιδανική επιλογή για επιχειρήσεις με πραγματικά μεγάλη κίνηση στην ιστοσελίδα τους ή μεγάλες ανάγκες σε πόρους. Οι dedicated servers είναι η πιο ακριβή αλλά και η πιο αξιόπιστη λύση hosting.

Επιλογή εταιρείας hosting, κεφάλαιο εξυπηρέτηση πελατών.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για την επιλογή εταιρείας hosting, είναι ο χρόνος και ο τρόπος εξυπηρέτησης σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος. Σε περίπτωση που πέσει ο server ή αντιμετωπίσετε κάποιο άλλο τεχνικό πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα άμεσα καθώς έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα της σελίδας και στην εταιρική σας εικόνα. Ελέγξτε την σελίδα της εταιρείας hosting και διαβάστε όσα αφορούν την τεχνική υποστήριξη και την εξυπηρέτηση πελατών. Αν προσφέρουν την δυνατότητα ζωντανής συνομιλίας με κάποιον τους αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Εξυπηρέτηση μέσω email με άμεση ανταπόκριση (λιγότερο από 24 ώρες) είναι οι δεύτερη καλύτερη επιλογή. Αν η μόνη υποστήριξη που προσφέρουν είναι κάποιο φόρουμ ή μια βάση με ερωτήσεις-απαντήσεις, αναζητήστε καλύτερη εταιρεία hosting.

Κάντε δοκιμές. Αν υπάρχει φόρουμ, κάντε μια ερώτηση, η ταχύτητα με την οποία θα απαντήσουν στην ερώτηση σας ας είναι κριτήριο για την επιλογή εταιρείας hosting. Ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία αντιμετωπίζει τους υποψήφιους πελάτες της δείχνει πολλά και για τον τρόπο που θα σας αντιμετωπίζει αύριο, αν γίνετε πελάτης της.

Πακέτα hosting, ποιο να διαλέξετε.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε για να επιλέξετε πακέτο hosting είναι:

1. Ο αποθηκευτικός χώρος που σας προσφέρουν. Υπολογίστε περίπου πόσο θα είναι το σύνολο των αρχείων που θα αποτελούν την ιστοσελίδα σας συν τα email σας και υπολογίστε πόσο χώρο χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε στον υπολογισμό την βάση δεδομένων, τα βίντεο, τις φωτογραφίες και όλα τα υπόλοιπα αρχεία. Μια συνηθισμένη ιστοσελίδα είναι περίπου 100 MB, οπότε περίπου τόσο χρειάζεστε.

Πολλές εταιρείες hosting προσφέρουν απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο, αυτό σας είναι πρακτικά άχρηστο και αν αλλάζει την τιμή τότε μην το επιλέξετε. Για την ακρίβεια, αν δείτε κάποιον να σας προσφέρει απεριόριστο χώρο, μην τον επιλέξετε.

Επιλέξτε όσο χώρο χρειάζεστε πραγματικά συν περίπου 20-25%, για τις προοπτικές ανάπτυξης της σελίδας σας.

Τι είναι κίνηση δεδομένων (bandwidth) και πως να επιλέξετε;

Συγκρίνετε την κίνηση δεδομένων (bandwidth) που σας προσφέρουν οι εταιρείες hosting. Κίνηση δεδομένων (bandwidth) είναι το πόσο των δεδομένων που μπορείτε να μεταφέρετε από και προς τον server σας. Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας απαιτείτε κίνηση δεδομένων από τον server. Φανταστείτε το σαν τα MB στην σύνδεση του κινητού σας, αν έχετε πακέτο 500 MB, τότε με το που αυτά τελειώσουν δεν μπορείτε να μπειτε στο ίντερνετ. Με τον ίδιο τρόπο, αν φτάσετε το όριο της κίνηση δεδομένων (bandwidth) του server σας, δεν θα είναι προσβάσιμη η ιστοσελίδα σας και τα mail σας. Υπάρχουν εταιρείες hosting που προσφέρουν απεριόριστη κίνηση δεδομένων (bandwidth) ενώ άλλες έχουν όριο.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο πακέτο hosting θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας το μέγεθος της ιστοσελίδας σας καθώς και την επισκεψιμότητα αυτής. Αν η ιστοσελίδα σας έχει πολλές φωτογραφίες και πολλούς επισκέπτες θα χρειαστείτε μεγάλη κίνηση δεδομένων. Για να έχετε μια εικόνα πόση κίνηση δεδομένων (bandwidth) χρειάζεστε, να σας φέρουμε ένα παράδειγμα. Η ιστοσελίδα dosenea.com, με περίπου 100-120.000 επισκέπτες τον μήνα και πάνω από 3.500 άρθρα, τα οποία όλα περιέχουν φωτογραφίες, χρειάζεται περίπου 8,5 Gb κίνηση δεδομένων κάθε μήνα και με την χρήση CDN (θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο τι είναι αυτό) η ανάγκη για κίνηση δεδομένων είναι περίπου 1,8 Gb.

Όταν ακούτε απεριόριστη κίνηση δεδομένων (bandwidth), συνήθως είναι τρικ του μάρκετινγκ και δεν είναι πραγματικά απεριόριστη. Συνήθως δε, το τίμημα που πληρώνετε για να έχετε απεριόριστη κίνηση δεδομένων είναι πολύ μεγάλο. Δεν εννοούμε τα περισσότερα λεφτά αλλά τα χαρακτηριστικά του server. Συνήθως οι εταιρείες hosting προσφέρουν απεριόριστη κίνηση δεδομένων αλλά με πολύ υποδεέστερα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του server με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα σας να είναι πολύ αργή.

Βρείτε μερικές ιστοσελίδες που φιλοξενούνται από την εταιρεία hosting που σας ενδιαφέρει και ελέγξτε την ταχύτητα τους. Ελέγξτε το ping του server, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται για να ανταποκριθεί ο server σε κάθε αίτημα που του γίνεται. Ένα δωρεάν εργαλείο για να ελέγξετε το ping ενος server μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Τι είναι η εγγύηση uptime;

Αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά σημεία σε ότι αφορά το hosting. Αν η ιστοσελίδα σας είναι η εταιρική σας ιστοσελίδα, τότε σας ενδιαφέρει να είναι μόνιμα online. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν προσπαθούν να την επισκεφθούν οι πελάτες σας και η σελίδα δεν λειτουργεί. Θεωρούμε δεδομένο ότι η ιστοσελίδα μας θα είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ώρο αλλά η πραγματικότητα δυστυχώς απέχει πολύ από αυτό! Πολλές εταιρείες hosting υπόσχονται 100% uptime, αυτό συνήθως είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα το οποίο καμία εταιρεία δεν μπορεί να τηρήσει.

Η διαφορά μεταξύ του 99% και του 99.9% είναι τρεις μέρες τον χρόνο, αυτές οι τρεις μέρες μπορούν να σας κοστίσουν αρκετούς πελάτες και αρκετά λεφτά!

 

Σιγουρευτείτε ότι η εταιρεία  hosting που επιλέγετε προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειάζεστε. Εκτός από τον αποθηκευτικό χώρο και την κίνηση δεδομένων, θα χρειαστείτε μερικά ακόμα πράγματα. Αν επιλέξετε το shared hosting (στο 90% των περιπτώσεων αυτό είναι που τελικά αγοράζουν οι τελικοί χρήστες) σιγουρευτείτε ότι το πακέτο hosting που επιλέγετε προσφέρει μερικές ακόμα υπηρεσίες όπως: περιβάλλον διαχείρισης cPanel, άμεση εγκατάσταση WordPress ή οποιοδήποτε άλλο cms χρησιμοποιείτε, προσβαση FTP και στατιστικά κίνησης. Επιπλέον σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε το domain σας για την δημιουργία λογαριασμών email.

Πολύ σημαντικό είναι η εταιρεία hosting με την οποία συνεργάζεστε να προσφέρει και αρκετά εργαλεία ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας στο hosting, ειδικά αν έχετε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Οι server που τρέχουν Windows ως λειτουργικό σύστημα είναι λιγότερο σταθεροί από τους server που χρησιμοποιούν Linux ως λειτουργικό σύστημα.

 

Web hosting και κόστος

Αφού καταλήξατε στο ποιές είναι οι πραγματικές σας ανάγκες για hosting, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε και το κόστος του hosting. Η επιλογή του dedicated server είναι ακριβή και συνήθως περιττή για τις πραγματικές ανάγκες σας. Οι δύο επιλογές που απομένουν είναι οι VPS servers και το shared hosting. Εμείς σας συστήνουμε για την επιλογή του VPS την Vultr και για την επιλογή του shared hosting την TopHost.

Η Vultr προσφέρει οικονομικές λύσεις VPS server με τεχνολογία ssd, για να γίνει η ιστοσελίδα σας ακόμα πιο γρήγορη με κόστος από 5 δολάρια τον μήνα (λιγότερο από 4,5 ευρώ τον μήνα). Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί από εσάς να στήσετε τον server. Αν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις, αναλαμβάνουμε να στήσουμε τον server για εσάς με κόστος 50 ευρώ/server.

Η TopHost είναι μια ελληνική εταιρεία που προσφέρει shared hosting σε πολύ καλές τιμές και με μοναδική εξυπηρέτηση πελατών. Αν η ανάγκες σας είναι χαμηλές τότε η λύση της TopHost είναι ενδεδειγμένη για εσάς.

Αφήστε ένα σχόλιο