Skip links

Πώς θα γράψετε τα τέλεια άρθρα για το blog σας!

Θέλετε να μάθετε πώς θα γράψετε τα τέλεια άρθρα για το προσωπικό ή το εταιρικό σας blog;

Καμιά φορά μοιάζει με ακατόρθωτο στόχο αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πιο απλά. Με το σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε μια φόρμουλα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθείτε για να γράφετε τα τέλεια άρθρα για το blog σας και να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα από αυτά.
Αν έχετε ταλέντο στην συγγραφή τότε ο κανόνας είναι να μην ακολουθείτε καμιά συνταγή. Ο κόσμος θα σας αγαπήσει για το προσωπικό, μοναδικό σας στυλ. Θα πάρει περισσότερο χρόνο για να κερδίσετε τους αναγνώστες σας αλλά σε βάθος χρόνου θα χτίστε πιο γερές σχέσεις με αυτούς. Αν πάλι θεωρείτε ότι δεν έχετε χρόνο για να αναπτύσσετε τα ταλέντα σας ή όλο τον χρόνο για να περιμένετε να τα εκτιμήσει κάποιος, τότε διαβάσετε αυτό το άρθρο. Αν προσθέσετε αυτά τα στοιχεία στα άρθρα του blog σας, θα τα δείτε να φέρνουν περισσότερες αναγνώσεις και περισσότερους πελάτες στην επιχείρηση σας.

Ναι αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για να γράφω άρθρα για το blog μου

Μια δικαιολογία που λέμε όλοι είναι ότι δεν έχουμε χρόνο για να γράφουμε άρθρα για το blog μας. Παραδέχομαι, την έχω πει και εγώ πολλές φορές. Ναι αλλά για να μπορείς να κάνεις την διαφορά έναντι του ανταγωνισμού και να ξεχωρίσεις θα πρέπει να αφήσεις τις δικαιολογίες και να βρεις χρόνο.

Όταν ξεκινήσεις θα δεις ότι τελικά δεν χρειάζεται και πολύ χρόνο. Είναι απλά μια συνήθεια, η οποία χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την NASA, χρειάζεστε μόλις 24 με 27 μέρες για να σας γίνει συνήθεια μια νέα συμπεριφορά. Οπότε αν αρχίστε να γράφετε από σήμερα, ακολουθώντας τις συμβουλές μας για το πώς να γράφετε τα τέλεια άρθρα για το blog σας, και γράφετε ένα άρθρο την ημέρα για τις επόμενες 30 μέρες, τότε θα σας γίνει συνήθεια. Δηλαδή σε ένα μήνα θα σας γίνει συνήθεια και θα γράφετε από ένα άρθρο την ημέρα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γράψω ένα άρθρο για το blog μου

Αν διαβάσετε με προσοχή τον οδηγό μας, για το πώς να γράφετε τέλεια άρθρα για το blog σας και εξασκηθείτε λίγο, θα δείτε ότι δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο για να γράφετε ένα άρθρο. Μετά από ένα μήνα εξάσκησης θα δείτε ότι δεν θα σας πάρει περισσότερο από 2-2,5 ώρες για να γράψετε ένα άρθρο. Χρόνος που αξίζει να αφιερώσετε γιατί τα νέα άρθρα θα φέρουν νέο κόσμο στην ιστοσελίδα σας που σημαίνει περισσότερα χρήματα για εσάς.

Οπότε αφήστε τις δικαιολογίες και αρχίστε να γράφετε άρθρα για το blog σας από σήμερα.

Όλα καλά μέχρι εδώ; Συνεχίζουμε;

Τι κάνει ένα άρθρο να είναι τέλειο;

Η αλήθεια είναι ότι κάνεις δεν μπορεί να ευχαριστήσει το 100% των αναγνωστών, ούτε εμείς. Δεν είναι αυτός ο σκοπός σας! Συνταγή για να αρέσετε στο 100% του κόσμου δεν υπάρχει αλλά μετά από περίπου 10 χρόνια στο blogging μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι υπάρχουν κάποια βήματα και κάποια κλισέ τα οποία αν ακολουθήσετε τα άρθρα σας θα είναι πιο αρεστά σε περισσότερους.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξέρουμε; Μα απλούστατα έχουμε δοκιμάσει όλους τους λάθος τρόπους μέχρι στιγμής και μάθαμε! Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας όλα εκείνα τα στοιχεία, τις στρατηγικές και τις ιδέες που κάνουν την μεγάλη διαφορά και αλλάζουν τα άρθρα που γράφετε.

Διαλέξτε ποια από τα παρακάτω σας ταιριάζουν, ενσωματώσετε τις στρατηγικές αυτές στα άρθρα σας και δείτε την διαφορά.

Πως να γράφετε το ιδανικό άρθρο για το blog σας: 5 πράγματα που πρέπει να έχετε στον νου σας.

1. Ρωτήστε τον εαυτό σας “….και μετά τι;” πριν ξεκινήσετε να γράφετε.

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε το κάθε σας άρθρο, θα πρέπει να απαντήσετε στην ερώτηση τι είναι αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε με αυτό το άρθρο, ποιος είναι ο ξεκάθαρος στόχος του άρθρου. Η ερώτηση που σας προτείνουμε να θέσετε στον εαυτό σας πριν γράψετε “….και μετά τι;” θα σας βοηθήσει πολύ. Αναζητήστε, σκεφτείτε και καταλήξετε σε ένα τίτλο και μια βασική ιδέα του άρθρου σας. Να είστε σίγουροι για το τι ακριβώς θέλετε να κάνουν οι αναγνώστες του άρθρου σας πριν γράψετε έστω και μια λέξη.

Θα πρέπει το σύνολο των άρθρων σας, δηλαδή όλο το blog σας να έχει ένα ή δύο στόχος συνολικά. Όλα τα άρθρα να υπηρετούν μια μεγαλύτερη ιδέα, έναν πιο μεγάλο στόχο.

2. Περισσότερες πληροφορίες περισσότερο αποτέλεσμα

Τα μεγαλύτερα άρθρα με μεγάλο και πλούσιο περιεχόμενο έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τις σελίδες που δημιουργείτε για να πουλήσετε ένα προϊόν. Συνήθως οι αναγνώστες αντιδρούν θετικά στην θέα ενός μεγάλου και πλούσιου άρθρου αλλά προσοχή, κάνεις δεν πρόκειται να διαβάσει 5000 λέξεις άρθρο αν το περιεχόμενο δεν είναι πραγματικά χρήσιμο.

Φροντίσετε να έχετε κάνει αρκετή και σωστή αναζήτηση πληροφοριών πριν ξεκινήσετε να γράφετε το νέο σας άρθρο. Οι πληροφορίες που παραθέτετε στο άρθρο σας θα πρέπει να είναι ποιοτικές και έγκυρες. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει αν γράφετε στα άρθρα στο blog σας πληροφορίες που δεν ισχύουν; Πόσο αρνητικο αντίκτυπο θα έχει αυτό στην εικόνα σας; Θα σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι και θα διώξει το κόσμο από το blog σας.

Οπότε να κάνετε πάντα σε βάθος και ποιοτική έρευνα πριν ξεκινήσετε να γράφετε το επόμενο σας άρθρο.

3. Η εμφάνιση ενός άρθρου είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο

Η εμφάνιση ενός άρθρου είναι πολύ σημαντική για να οδηγήσει έναν αναγνώστη στο να το διαβάσει και να το μοιραστεί με άλλους. Φανταστείτε ότι αναζητάτε κάτι στην Google και αφού βρείτε το αποτέλεσμα που σας ενδιαφέρει, επισκέπτεστε την σελίδα του άρθρου και βλέπετε ένα κατεβατό λέξεων χωρίς καμία μορφοποίηση. Φανταστείτε 2000 λέξεις σε μια παράγραφο. Ποιος θα διάβαζε ένα τέτοιο άρθρο; Προφανώς κάνεις.

Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήτε το WordPress ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, μπορείτε να χρησιμοποιήτε την επιλογή “προεπισκόπηση” (“preview”) για να δείτε το οπτικό αποτέλεσμα όσων γράφετε. Πρέπει το άρθρο που γράφετε να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να το διαβάσουν με ευκολία.

Μερικά βήματα που πρέπει να προσέξετε στην μορφοποίηση:

 • Μεγάλη και όμορφη γραμματοσειρά. Η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι εύκολη στην ανάγνωση και να ταιριάζει με την εμφάνιση της σελίδας σας.
 • Ποιοτικές εικόνες. Δείτε εδώ που μπορείτε να βρείτε δωρεάν ποιοτικές φωτογραφίες για το blog σας.
 • Μικρές παράγραφοι. Οι μικρές παράγραφοι βοηθάνε τους αναγνώστες στην ανάγνωση.
 • Όχι πολύ μεγάλες προτάσεις και προσοχή στην χρήση σημείων στίξης.
 • Οι λέξεις κλειδιά πρέπει να είναι bold και δημιουργήστε bullets (όπως αυτά που διαβάζετε τώρα). Αν μπορείτε να σπάσετε μια παράγραφο, να το κάνετε. Φανταστείτε να διαβάζετε αυτό το κομμάτι του άρθρου μας σε μια μεγάλη παράγραφο, σίγουρα δεν θα σας άρεσε.
 • Προσοχή στο πλάτος του κειμένου. Οι άνθρωποι, ειδικά όταν είναι κουρασμένοι, δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο που πιάνει από άκρη σε άκρη την οθόνη.

Να θυμάστε κάνεις δεν πρόκειται να διαβάσει ένα τέλειο σε περιεχόμενο άρθρο, με κακή μορφοποίηση.

4. Δημιουργήστε άρθρα που θα αρέσουν σε περισσότερους.

Εντάξει, είναι πολύ δύσκολο να είναι όλοι ευχαριστημένοι αλλά μπορείτε να στοχεύετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες.

Πως θα το πετύχετε αυτό;

Δημιουργήστε άρθρα που περιέχουν πληροφορίες και τεχνικές λεπτομέρειες, αν έχετε χρόνο δημιουργήστε βίντεο για το άρθρο σας και τέλος δημιουργήστε infographic. Αν ένα άρθρο μπορεί να περιέχει και τα τρία αυτά στοιχεία τότε μεγαλώνετε αυτόματα τους πιθανούς αναγνώστες του blog σας.

Αυτό θα κάνει καλό και στο seo σας, γιατί θα εμφανίζεστε για διάφορες μορφές αναζήτησης, αναζήτηση για εικόνες, αναζήτηση για βίντεο και κλασσική αναζήτηση.

5. Προσπαθήστε να λύσετε ένα πρόβλημα.

Τις περισσότερες φορές ψάχνουμε στο ίντερνετ πληροφορίες για το πώς θα λύσουμε κάποιο πρόβλημα. Εσείς τώρα διαβάζετε ένα άρθρο που σας λέει πως να λύσετε ένα πρόβλημα. Γενικότερα τα άρθρα που έχουν οδηγίες για το πώς να κάνει κάποιος κάτι ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην μόδα.

Φροντίστε και ο τίτλος να είναι αντίστοιχος.

Η σωστή δομή ενός άρθρου που λύνει ένα πρόβλημα θα ήταν ως εξής:

 1. Ενότητα πρώτη, ποιο είναι το πρόβλημα.
 2. Ενότητα δεύτερη, τα οφέλη από την λύση του προβλήματος.
 3. Ενότητα τρίτη, η λύση του προβλήματος.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να γράψετε το τέλειο άρθρο:

 1.  Καταγράψτε την γενική ιδέα και εικόνα.
  Προσπαθήστε να γράψετε για ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς. Αναζητήστε στην Google για το πρόβλημα αυτό, δείτε τα αποτελέσματα, διαβάστε τι γράφει ο ανταγωνισμός. Αν δεν έχετε να προσθέσετε κάτι παραπάνω ή να προτείνετε μια καλύτερη λύση, τότε μην ασχολείστε.
 2.  Δημιουργήστε τον τίτλο του άρθρου σας.
  Ο τίτλος πρέπει να περιέχει την λέξη κλειδί για την οποία θέλετε να εμφανίζεστε στα αποτελέσματα της Google. Ο τίτλος πρέπει να είναι κάτω από 65 χαρακτήρες. Μέσα στο κείμενο να γράφετε ξανά τον τίτλο.
 3. Γράψτε εισαγωγή.
  Η πρώτη παράγραφος του άρθρου σας πρέπει να αναφέρετε ξανά στο πρόβλημα που πάτε να λύσετε, να περιλαμβάνει τον τίτλο και τις λέξεις κλειδιά. Πείτε στους αναγνώστες σας το είναι αυτό που πρόκειται να διαβάσουν, τι είναι αυτό που θα μάθουν.
 4. Κάντε μια λίστα με τα βασικά σημεία.
  Γράψτε όλα τα βασικά σημεία του άρθρου, έτσι να διαμορφώσετε την δομή του άρθρου σας. Επίσης αυτό το σημείο σας βοηθάει να μην επαναλαμβάνεστε.
 5. Γράψτε μια βάση 2.000 με 2.500 λέξεις.
  Εντάξει ακούγονται πολλές αλλά αν δεν βάλετε αυτές στόχο, δεν θα γράψετε ούτε τους μισές. Περισσότερες λέξεις, περισσότερος χώρος για λέξεις κλειδιά.
 6. Πρόσθετο περιεχόμενο.
  Τι μπορεί να είναι το έξτρα περιεχόμενο; Συμβουλές, ρητά, βίντεο, φωτογραφίες, αναφορές κτλ. Χρησιμοποιήστε όλα αυτά για να βελτιώσετε το περιεχόμενο σας. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε το άρθρο σας πιο ενδιαφέρον και θα προσθέσετε περιεχόμενο. Προσθέστε συνδέσμους προς παλαιότερα άρθρα σας.
 7. Μην ολοκληρώνετε τις ενότητες.
  Στο τέλος κάθε ενότητας είναι καλό να θέσετε ένα ερώτημα, έτσι ώστε να ανοίξετε διάλογο με τους αναγνώστες σας. Πάντα στο τέλος του άρθρου να κάνετε ένα ερώτημα.
 8. Διάλεξε μια βασική φωτογραφία.
  Η καλή φωτογραφία θα απογειώσει το άρθρο σας. Διαβάτες εδώ που μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τα άρθρα σας. Προσπαθήστε να έχετε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης αλλά μικρές σε όγκο έτσι ώστε η σελίδας να φορτώνει γρήγορα.
 9. Δημοσιεύσετε τις ώρες αιχμής.
  Να δημοσιεύετε τα άρθρα σας σε ώρες αιχμής για να έχετε περισσότερους αναγνώστες. Η ώρα αιχμής για το δικό σας blog διαφέρει, καλό είναι να μελετήσετε τα στατιστικά σας για να την βρείτε. Μοιραστείτε το περιεχόμενο σας στα κοινωνικά δίκτυα, τις ώρες 13:00-16:00.

Τώρα που ξέρετε πως να γράφετε το τέλειο άρθρο, διαβάστε εδώ πως να το προωθήσετε και να βελτιώσετε το seo του.

Αυτό ήταν! Τώρα ξέρετε ποια είναι η μυστική συνταγή για να γράψετε το τέλειο άρθρο για το blog σας.

Αν έχετε ή διαχειρίζεστε μια ιστοσελίδα ξενοδοχείου τότε διαβάστε αυτό το άρθρο που σας μαθαίνει πως μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο για την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας.

Εσείς ποιο από τα παραπάνω βήματα ακολουθείτε; Μήπως θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια συμβουλή σας;

Αφήστε ένα σχόλιο

 1. 10 συμβουλές για να δημιουργήσετε περιεχόμενο για την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας | BigDrop
  Permalink