Skip links

Κατασκευή mobile ιστοσελίδας, πόσο σημαντικό είναι;

Την εποχή που γράφτηκε αυτό το άρθρο υπήρχε δίλλημα, σήμερα δεν το συζητάμε καν. Πλέον η σχεδίαση είναι mobile first, απευθύνεται πρώτα στις φορητές συσκευές.


Πίσω στο 1997, υπήρχαν περίπου 1.000.000 ιστοσελίδες, 10 χρόνια μετά το 2007, υπήρχαν 150.000.000 ιστοσελίδες. Το 2007 υπήρχαν 1.000.000 mobile ιστοσελίδες και αναμένεται μέχρι το 2017 να ξεπεράσουν τις 150.000.000. Είναι ξεκάθαρο ότι εποχές άλλαξαν και ενώ κάποτε ήταν must η δημιουργία ιστοσελίδας πλέον must είναι κατασκευή mobile ιστοσελίδας, οι οποίες αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Το ίντερνετ ξεκίνησε από τους σταθερούς υπολογιστές, σήμερα με περισσότερες από 3.000.000.000 φορητές συσκευές να κυκλοφορούν, είμαστε πλέον στο σημείο που η επόμενη γενιά θα έχει την πρώτη της επαφή με το διαδίκτυο από φορητή συσκευή. Αυτή η ραγδαία εξέλιξη έχει αφήσει τον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς δεύτερη επιλογή, παρά το να υιοθετήσει τις νέες τάσεις.

Με τις φορητές συσκευές να έχουν κατακτήσει την αγορά, το να μην έχετε mobile ιστοσελίδα είναι σαν να διαπράττετε επιχειρηματική αυτοκτονία.

Οι άνθρωποι θέλουν πληροφορίες και υπηρεσίες και τις θέλουν γρήγορα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχετε την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες μέσα από το κινητό σας τηλέφωνο. Οι εταιρείες που δεν έχουν προσαρμοστεί στην νέα φορητή εποχή, χάνουν μια μεγάλη ευκαιρία να προσεγγίσουν νέους πελάτες. Η φορητή συσκευή είναι ο πιο προσωπικός τρόπος για να προσεγγίσετε κάποιον και εξελίσσεται στον πιο δυναμικό. Αν μπορείτε να κερδίσετε έναν πελάτη στην φορητή του συσκευή τότε τον έχετε κερδίσει οριστικά.

Γιατί πρέπει να δημιουργήσετε μια Mobile Friendly ιστοσελίδα;

Καθώς οι τιμές στα smartphone και tablet μειώνονται η εξάπλωση των φορητών συσκευών θα συνεχίζεται. Όλοι έχουν μια φορητή συσκευή ή ψάχνουν να αγοράσουν. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 40% όσων έχουν φορητή συσκευή, την χρησιμοποιούν για να πλοηγούνται στο διαδύκτιο και οι μισοί από αυτούς το κάνουν καθημερινά. Ο μέσος χρήστης smartphone ξοδεύει το 20% του χρόνου χρήσης της συσκευής του στην πλοήγηση στο ίντερνετ. Είναι ξεκάθαρο για το πόσο μεγάλη ευκαιρία υπάρχει για τις επιχειρήσεις.

Χρήση του GPS: πολλές φορές οι χρήστες χρησιμοποιούν την συσκευή τους για να εντοπίσουν μια επιχείρηση. Αν ο ιστότοπος σας έχει ενσωματωμένο χάρτη Google με την επιχείριση σας τότε οι πελάτες σας μπορούν να τον χρησιμοποιησουν για να πλοηγηθούν προς την επιχείρηση σας. Αν η ιστοσελίδα σας δεν είναι συμβατή με φορητές συσκευές το πιο πιθανό είναι ότι χάνεται πελάτες που είναι δίπλα σας.

Για να μην σας ξεπεράσει ο ανταγωνισμός: Οι άνθρωποι λατρεύουν να πλοηγούνται στο ίντερνετ ενώ ταξιδεύουν. Αν προσπαθήσουν να επισκεφθούν μια ιστοσελίδα που επισκέπτονται καθημερινά από τον σταθερό τους υπολογιστή και η ιστοσελίδα αυτή δεν έχει mobile εκδοχή, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι φύγουν αμέσως και θα αναζητήσουν μια άλλη πηγή.

Είναι σημαντικό για το SEO σας: Από τις 21 Απριλίου 2015 ο αλγόριθμος της Google άλλαξε, πλέον οι ιστοσελίδες που δεν είναι συμβατές με φορητές συσκευές δεν θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google στις αναζητήσεις που γίνονται από φορητή συσκευή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μια Mobile ιστοσελίδα είναι συμβατή με όλες τις πλατφόρμες, σε αντίθεση με τις εφαρμογές. Οπότε σας γλιτώνει χρόνο και χρήμα. Γενικότερα αν η σχεδίαση της ιστοσελίδας σας είναι ανταποκρινόμενη (responsive) τότε στην ουσία έχετε μια ιστοσελίδα η οποία είναι συμβατή με όλες τις πλατφόρμες, τα λειτουργικά και τις συσκευές. Δηλαδή χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης, συντήρησης και προώθησης.

Μέσα στα επόμενα χρόνια ο αριθμός τον χρηστών που πλοηγείται στο ίντερνετ από φορητές συσκευές θα ξεπεράσει τον αριθμό των χρηστών που πλοηγούνται από σταθερούς υπολογιστές. Αυτό από μόνο του είναι αρκετή δικαιολογία για να κατασκευάσετε μια mobile ιστοσελίδα σήμερα κιόλας. Η τάση της εποχής μας είναι τα κοινωνικά δίκτυα και οι χρήστες τα χρησιμοποιούν από φορητές συσκευές. Αν κάποιος χρήστης συναντήσει έναν σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα σας, φροντίστε η ιστοσελίδα που θα επισκεφτεί να είναι συμβατή με φορητές συσκευές διότι αλλιώς θα τον χάσετε από πελάτη.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας

Οι άνθρωποι πλοηγούνται από τις φορητές συσκευές για να γλιτώσουν χρόνο. Φροντίστε η ιστοσελίδα σας να είναι γρήγορη, να έχει μονάχα τις απαιτούμενες πληροφορίες και να μπορεί ο χρήστης να βρίσκει τις πληροφορίες που ψάχνει άμεσα και εύκολα.

Σε κάθε σελίδα προσθέστε μονάχα τις απαιτούμενες πληροφορίες, μην τις γεμίζετε με περιττό κείμενο. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς. Να θυμάστε ότι και το πάτημα πάνω σε έναν σύνδεσμο μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία, όταν γίνεται από το τηλέφωνο, οπότε φροντίστε να έχουν όλα το κατάλληλο μέγεθος.

Αν εσείς δεν χρησιμοποιείτε το κινητό σας για να πλοηγείστε στο ίντερνετ, τότε σύντομα θα ανήκετε σε μια μικρή μειονότητα. Μην κρίνεται από εσάς ή κάποιο φίλο σας, ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό του για πλοήγηση στο ίντερνετ.

Αφήστε ένα σχόλιο