Skip links

Η σπουδαιότητα της ανανέωση της ιστοσελίδας

Εσείς κάθε πόσα χρόνια ανανεώνετε την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας;

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με την ταχύτητα του φωτός εσείς θα παραμείνετε στο παρελθόν;

Στο διαδικτυακό κόσμο όλα εξελίσσονται και αλλάζουν πολύ γρήγορα. Αυτό που ήταν “σύγχρονο” πέρυσι, φέτος έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο, πιο μοντέρνο. Οι τεχνολογίες διαδικτύου, εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Νέες εκδόσεις γλωσσών εμφανίζονται κατά καιρούς και οι web hosting providers υποχρεωτικά ακολουθούν. Το αν όμως εσείς θα ακολουθήσετε αυτές τις αλλαγές είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά εσάς τους ίδιους. Για τον λόγο αυτό στο παρόν άρθρο θα μελετήσουμε και θα αναπτύξουμε την σημαντικότητα συντήρησης και ανανέωσης μιας ιστοσελίδας, δίνοντας απτά παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση σας.

Γιατί να ανανεώσω την εμφάνιση της ιστοσελίδας μου

Ο ανταγωνισμός στο διαδίκτυο είναι απίστευτα μεγάλος. Για να ξεχωρίσετε, απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών, υπομονή και κυρίως επανάληψη των τεχνικών αυτών. Αν θεωρείτε ότι η ιστοσελίδα σας δείχνει ξεπερασμένη και βλέπετε πως οι ιστοσελίδες των ανταγωνιστών σας φαίνονται καλύτερες από τη δική σας, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στη ανανέωση της.  Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που ανανεώσατε ή αναβαθμίσατε την ιστοσελίδα σας;

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των δικτυακών τόπων ξεχνάνε την σπουδαιότητα της ανανέωσης και συντήρησης μιας ιστοσελίδας. Για την ακρίβεια, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας είναι η ανανέωση και η συντήρηση της, τα οποια, εκτός από την εμπορική επιτυχία, εξασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία, η οποια είναι ζητούμενο για κάθε ιστοσελίδα. Μια ιστοσελίδα που δεν ανανεώνεται συχνά μπορεί να γίνει η αιτία για απώλεια πολλών εσόδων για μια επιχείρηση. Ένας χρήστης δεν θέλει να πλοηγείτε σε παλιές και ξεπερασμένες ιστοσελίδες.  Αν το ίντερνετ είναι η πιο πολυσύχναστη λεωφόρος του πλανήτη, εσείς θα θέλατε να έχετε μια βιτρίνα η οποια δεν ανανεώνεται ποτέ; Σκεφτείτε, πόσοι πελάτες θα έμπαιναν σε ένα εμπορικό κατάστημα που έχει την ίδια βιτρίνα από το 1995; Προφανώς κανείς! Στο ίντερνετ υπάρχουν τάσεις  και, αν η ιστοσελίδα σας μένεις πίσω, τότε δίνει την εντύπωση του ξεπερασμένου, κάτι που δεν θα ήθελε κανένας για την επιχείριση του!

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι ιστοσελίδες δεν σχεδιάζονται για να είναι στατικές. Όταν δημιουργούμε ένα web site, μιλώντας απλοποιημένα και σε γενικές γραμμές, λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε και με ένα φυσικό κατάστημα. Στο φυσικό κατάστημα θα θεωρούσατε λογικό να ανανεώνετε την βιτρίνα σας με τα καινούργια προϊόντα της επιχειρήσης σας. Μια ανανέωση αισθητικού χαρακτήρα αλλά και λειτουργικού, αφού όχι μόνο αλλάζει η εξωτερική εικόνα του καταστήματος σας, αλλά ενημερώνετε και τους πελάτες σας για τις προσφορές σας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στο web site σας. Όταν οι επισκέπτες δεν βλέπουν συνεχή ανανέωση του δικτυακού σας τόπου, το θεωρούν ως ένα “αδρανή ιστότοπο” στον οποίο ο ιδιοκτήτης του δεν δείχνει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε, άρα ίσως να μην είναι τόσο αξιόπιστο. Θα θέλατε λοιπόν, η ιστοσελίδα σας να έχει διαρκώς το ίδιο γραφικό περιβάλλον; Να τονίσουμε πως, δεν υπάρχει πλέον στις μέρες μας κανέναν εμπορικό κατάστημα που να διατηρεί την ίδια ιστοσελίδα για πάνω από δυο έτη.

Μα η ιστοσελίδα μου είναι ωραία, γιατί να την αλλάξω;

Κάθε ιστοσελίδα χρειάζεται μια ανανέωση, ώστε να μην γίνει ανιαρή για τον επισκέπτη, αλλά και εμπλουτισμό με νέα διαδικυακά εργαλεία που επιβάλλονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ένα site θα πρέπει να έχει ένα μοντέρνο καινοτομικό σχεδιασμό, ο οποίος θα τραβήξει την προσοχή του επισκέπτη, ώστε να παραμείνει για αρκετή ώρα στη σελίδα σας. Ακόμη, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής: να φορτώνει γρήγορα, να είναι εύκολο στην χρήση, να γίνεται αμέσως κατανοτός ο τρόπος πλοήγησης στις σελίδες του, να είναι σωστά οργανωμένα και προσεγμένα, να είναι συμβατή με φορητές συσκευές ( smartphones, tablets κλπ.) και κυρίως να έχει ένα περιεχόμενο που να ενδιαφέρει τους επισκέπτες του.

Να θυμάστε ότι, στον κόσμο του ίντερνετ όλα τρέχουν πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, έχετε μόλις 5 δευτερόλεπτα για να κερδίσετε τον επισκέπτη της σελίδας! Μόλις 5 δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα μπει στην σελίδα σας! Ναι, 5 δευτερόλεπτα! Δηλαδή, από την στιγμή που θα μπει στην σελίδα σας, θα πρέπει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα να βρει την πληροφορία που ψάχνει και να του αρέσει και η σελίδα αισθητικά.

Οι τάσεις ορίζουν το τι είναι ωραίο στο ίντερνετ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το ίντερνετ είναι τάσεις. Τάσεις, τις οποιες ορίζουν οι μεγάλες εταιρείες του χώρου (Google, Apple, Amazon κτλ). Για παράδειγμα, στις φορητές συσκευές το μενού στις ιστοσελίδες είναι πάνω και δεξιά, μια σχεδιαστική λεπτομέρεια η οποια μπήκε στην αγορά από τις Apple-Google. Όταν λοιπόν ο μέσος χρήστης μπαίνει σε μια ιστοσελίδα από το κινητό του, αναζητεί το μενού εκεί ακριβώς, πάνω και δεξιά. Δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να του μάθουμε κάτι καινούργιο, εκτός και αν είμαστε μια από τις προαναφερθείσες εταιρείες και μπορούμε να επηρεάσουμε ή να δημιουργήσουμε τάσεις. Όσο οι τάσεις αλλάζουν, οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς, αλλιώς δυσκολεύουμε την ζωή των επισκεπτών της σελίδας με αποτέλεσμα τελικά να τους χάνουμε από πελάτες.

Τέλος, ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι πλέον της δημιουργίας μιας ιστοσελίδα είναι και το responsive, αν δηλαδή είναι συμβατή η ιστοσελίδα που δημιουργείται με τις σύγχρονες φορητές συσκευές. Πλέον 1 στους 3 χρήστες μπαίνουν στο διαδίκτυο από mobile συσκευές, όπως smartphone και tablets. Ακόμη, ο νέος αλγόριθμος της google, ο οποίος έχει μπει σε λειτουργία και εφαρμόζεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ιστοσελίδα μη συμβατή με φορητές συσκευές να μην εμφανίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2015 στα αποτελέσματα της google. Μήπως θα έπρεπε να ανανεώσετε την ιστοσελίδα σας με βάση τις αρχές του responsive design;

Εμείς στη Bigdrop αναλαμβάνουμε την κατασκευή ιστοσελίδων, στατικών και δυναμικών, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο, η ιστοσελίδα σας θα είναι συμβατή με όλες τις σύγχρονες φορητές συσκευές, θα προσαρμόζεται στο μήκος και το πλάτος της οθόνης, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο σύγχρονος χρήστης με την δύσχρηστη και αντιαισθητική διαδικασία του ζουμ. Τέλος, θα εμφανίζεται ίδια σε όλους τους σύγχρονους browsers.

“Ανανέωση για εμάς, σημαίνει Εξέλιξη”

Αφήστε ένα σχόλιο