Skip links

Κατασκευή ιστοσελίδας; Από που ξεκινάμε;

Όλα εξαρτώνται από τον συνεργάτη σας, αυτόν στον οποίο θα εμπιστευτείτε την δημιουργία της ιστοσελίδας σας.

Η κατασκευή ιστοσελίδας μπορεί να γίνει εύκολα και απλά, μπορεί όμως να γίνει και μια επώδυνη εμπειρία. Πάντα εξαρτάται από τον συνεργάτη σας, αυτόν στον οποίο θα εμπιστευτείτε την δημιουργία της ιστοσελίδας σας.

Custom κώδικας, HTML, PHP, ASP, WordPress, Drupal, Joomla, Weebly… Τελικά ποιο είναι το καλύτερο;

Όλα ξεκινάνε με ένα ραντεβού. Μιλάτε με έναν κατασκευαστή ιστοσελίδων και εκείνος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλη την ορολογία που ξέρει, κάνει τον εαυτό του να ακούγεται γνώστης και τελικά σας πείθει να κάνετε αυτό που θέλει. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε πως αυτοί οι εντυπωσιακή όροι μπορούν να γίνουν παγίδα.

Custom κώδικας
“Εμείς είμαστε μια μεγάλη εταιρεία και οι ιστοσελίδες που δημιουργούμε είναι γραμμένες από το μηδέν σε custom κώδικα – δεν έχουν κανένα όριο! ” αυτό κάτι που θα ακούσετε πολύ συχνά στην Ελλάδα!

Με τον custom κώδικα υπάρχουν δύο τεράστιοι περιορισμοί και αυτοί είναι το κόστος και το κόστος! Ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει μια ιστοσελίδα σε custom κώδικα είναι για να ανεβάσει το κόστος. Συνήθως το 99% των ιστοσελίδων μπορεί να δημιουργηθεί πάνω σε κάποιο από τα γνωστά cms, γλιτώνοντας σας χρόνο και χρήμα. Οι ιστοσελίδες είναι ζωντανοί οργανισμοί, θα πρέπει να ανανεώνονται και να εξελίσσονται, η λύση του έτοιμου cms κάνει την διαχείριση της ιστοσελίδας και την προσθήκη blog παιχνιδάκι.

Όταν το θέμα έρχεται στην ανανέωση και την διαχείριση μιας ιστοσελίδας, στις custom ιστοσελίδες συνήθως χρειάζεστε πτυχίο πληροφορικής για να μπορέσετε να κάνετε την παραμικρή αλλαγή ή προσθήκη. Αν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αλλάξετε συνεργάτη τότε το κόστος θα ανέβει ακόμα περισσότερο, διότι ο νέος συνεργάτης θα πρέπει να καταλάβει την δική της ιστοσελίδας σας, να διαβάσει όλο τον κώδικα, να επεξεργαστεί την βάση δεδομένων και πολλά άλλα και τελικά να σας χρεώσουν ακόμα μια περιουσία.

HTML, PHP, ASP
Αυτές είναι απλά γλώσσες προγραμματισμού και χρησιμόποιουνται και σε custom κώδικα και στο WordPress και στο Drupal κτλ. Κατά πάσα πιθανότατα θα είναι μέρος οποίας λύσης και αν επιλέξετε.

Η HTML είναι η βάση του Web design, απαιτήστε HTML5 για να είναι συμβατή και με τις φορητές συσκευές. Διαβάστε εδώ γιατί είναι τόσο σημαντικό η ιστοσελίδα σας να είναι συμβατή με φορητές συσκευές.

Η PHP και η ASP είναι οι δύο γλώσσες που επικοινωνούν με την βάση δεδομένων. Στο 90% των περιπτώσεων χρησιμοποιείται η PHP επειδή είναι ανοιχτού πυρήνα και είναι πανίσχυρη. Η ASP είναι επίσης πανίσχυρη αλλά επειδή είναι της Microsoft, κοστίζει αρκετά.

WordPress, Drupal, Joomla, Weebly, κτλ.
Αυτά είναι τα γνωστά Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ή άλλα CMS. Αν κάποια από τις εταιρείες που θα επισκεφθείτε σας πει ότι θα χρησιμοποιήσει κάποιο από τα CMS, μην θεωρήσετε ότι σας εξαπατούν. Φανταστείτε το CMS ως απλά την μηχανή που κινεί την ιστοσελίδα σας, εσάς σας ενδιαφέρει η εμφάνιση και η λειτουργικότητα και όχι αν η μηχανή είναι χειροποίητη ή έτοιμη! Το θετικό εδώ είναι ότι αποκτάτε και σίγουρο και δοκιμασμένο σε μικρότερο κόστος και χρόνο. Επίσης όχι μόνο θα μπορείτε να προσθέσετε να στοιχεία και λειτουργίες με σχετικά χαμηλό κόστος αλλά θα μπορείτε να διαχειρίζεστε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας μόνοι σας, χωρίς την ανάγκη κάποιου ειδικευμένου υπαλλήλου.

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και όχι τυχαία. Είναι εύκολο στην χρήση, είναι το πιο φιλικό στον αρχάριο χρήστη. Ο κώδικας του είναι συμβατός με τις μηχανές αναζήτησης και με σχετικά λίγη δουλειά θα δείτε την ιστοσελίδα σας ψηλά στις αναζήτησης της Google. Μπορείτε με σχετικά χαμηλό κόστος να προσθέσετε χαρακτηριστικά όπως eshop, φόρουμ κτλ. Αν δεν έχετε καμία προηγούμενη εμπειρία με το WordPress δοκιμάστε το και θα καταλάβετε γιατί είναι το νούμερο ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε και να ζητήσετε από τον κατασκευαστή ιστοσελίδων που θα συνεργαστείτε:

Ένα σχεδιάγραμμα του project που θα περιλαμβάνει:
1. Τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν.
2. Απαιτούμενα χαρακτηριστικά.
3. Στοιχεία design (χρώματα, αίσθηση, προσωπικότητα)
4. Προσδοκίες
5. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
6. Ένα συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει:
6.1 Σαφή δήλωση ότι η ιστοσελίδα, το όνομα χώρου, η βάση δεδομένων και οι εικόνες είναι δίκη σας ιδιοκτησία και όχι της εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων.
6.2 Σαφή δήλωση ότι σε περίπτωση αλλαγής συνεργάτη, θα σας δώσουν όλο το απαιτούμενο υλικό για να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας σε νέο server του νέου σας συνεργάτη.
6.3 Τον τρόπο με τον οποίο η ιστοσελίδα θα παραδωθεί (cd, αρχείο προς κατέβασμα κτλ)
6.4 Σαφή δήλωση για όσα απαιτείτε σε περίπτωση μη έγκαιρης παράδοσης της ιστοσελίδας.
7. Ζητήστε γραφιστικη απεικόνιση της ιστοσελίδας πριν ξεκινήσει η υλοποίηση. Την οποία θα εγκρινετε πριν ξεκινήσει η κατασκευή της ιστοσελίδας.
8. Ζητήστε να λαμβάνετε εβδομαδιαία αναφορά για την πρόοδο των εργασιών.

Θέλετε μια ιστοσελίδα που θα αυξήσει την πελατεία σας; Ζητήστε να λάβετε μια προσφορά από εμάς σήμερα!

Leave a comment